Ons Huismerk Koffiegenot

Met Koffiegenot willen we u een eerlijke kwaliteitsvolle koffie aanbieden.

We hebben nu vijf kwaliteitsvolle koffie’s in huis die erg toegankelijk zijn betreffende smaak en tegelijkertijd de gemiddelde supermarkt koffie een heel eind overstijgt. Beslist een aanrader om eens te proeven. 

  OR Coffee

OR Coffee is de branderij waar we al het langste mee samenwerken. Tom en Katrien zijn de twee eigenaars en hun passie voor (h)eerlijke koffie proef je in de tas. Fairtrade en direct trade zijn hun handelsmerken. Wij zijn blij hun producten te kunnen aanbieden.

Wide Awake

Wide Awake is een jonge koffiebranderij uit hartje Brussel waar de koffie wordt gebrand door de Britse Senina en de distributie en marketing voor Rutger zijn rekening is. Een echte ontdekking was het voor ons en zij bieden de heerlijkste blends en single origin koffies aan. Ze beschikken ook over één van de weinige echt goeie deca koffies.

MOK

Al van bij het prille begin toen Jens zijn koffiebranderij opstarte verkopen we zijn koffie’s. Sterke focus en een onstuitbare drive hebben ervoor gezorgd dat de koffie uit deze Leuvense branderij gegeerd en gerespecteerd wordt. Ben je koffieliefhebber? Kom dan zeker eens één van hun koffie’s testen.

18 Jaar Jura Verdeler

Sinds 2005 zijn we ook trouwe verdeler van Jura volautomatische espressomachines.

We houden van de persoonlijke aanpak gekoppeld aan een degelijke service.


4 Jaar Melitta Verdeler

Sinds 2020 ook verdeler geworden van Melitta, naast de volautomatische espressomachines van Jura houden we ook van degelijke koffiezet apparaten met een moderne afwerking.

We houden van de persoonlijke aanpak gekoppeld aan een degelijke service.


Alles wat je moet weten over koffie kom je hier te weten!

Arabica of Robusta?

Van de vier soorten koffie die er zijn (Arabica – Robusta – Liberica – Excelsa) gebuiken we er eigenlijk maar twee. Namelijk Arabica en Robusta.

Arabica

De Coffea Arabica-plant zorgt voor de gekende Arabica bonen. Binnen de Arabica tak zijn er uiteraard tal van ondersoorten. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met druiven voor wijn. Een Merlot druif zal een andere smaak geven dan een Sauvignon druif. Bij koffie is dat niet anders. De meest gekende Arabica soorten zijn Catura, Bourbon, Catuai, Geisha en Maragogype. Ook de herkomst heeft zijn invloed op de smaak.


Robusta

De Coffea Cenephora-plant levert de Robusta bonen. Net zoals bij de Arabica boon heeft de Robusta tak veel varianten. De belangrijkste verschillen met de Arabica boon is het hogere percentage cafeine (tot 50% meer). Ook de hogere bitterheid is een belangrijk verschil. De Robustaboon vertegenwoordigd 30% van de wereldwijde handel tegenover 70% voor Arabica.

Verschillende Brandingen

De Coffea Cenephora-plant levert de Robusta bonen. Net zoals bij de Arabica boon heeft de Robusta tak veel varianten. De belangrijkste verschillen met de Arabica boon is het hogere percentage cafeine (tot 50% meer). Ook de hogere bitterheid is een belangrijk verschil. De Robustaboon vertegenwoordigd 30% van de wereldwijde handel tegenover 70% voor Arabica.

Groene koffieboon

Gedroogde boon, klaar voor de branding.

Lichte branding

Een licht gebrande koffie wordt veelal gebruikt voor filterkoffie. Deze lichte branding geeft veel meer aroma’s vrij in de tas. 

Medium branding

Medium gebrande koffie kan zowel voor filter als voor espresso worden gebruikt, de koffie zal iets voller van smaak zijn.

Donkere branding

Donker gebrande koffie wordt voornamelijk gebruikt bij espresso. De koffie is bitterder en bevat iets meer cafeine.

Verbrand

Als de koffie te lang of te heet wordt gebrand dan is deze eigenlijk verbrand. De boon lost olie en zo goed als alle smaak is weg. Het resultaat is een bittere koffie.

De Bean-Belt

De Bean Belt is het gebied tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring waarin alle koffieplanten voor de wereldproductie van koffie verbouwd worden.

Verschillende Zetmethoden

Espresso

Espresso is één van de vele manieren om koffie te bereiden. De laatste decennia wint deze zetmethode aan populariteit. Heet water zal onder hoge druk door een hoeveelheid van 7 tot 11 gram fijn gemalen koffie worden geperst. De ideale watertemperatuur zit rond de 92 graden met een volume tussen de 25 en 35ml. De zettijd schommelt tussen de 24 en 30 seconden waarin enkele seconden meer of minder een serieus verschil in smaak kunnen betekenen.

In tegenstelling tot wat velen denken is de espressomachine in 1822 ontworpen door een Fransman. Het is dus geen Italiaanse uitvinding.


Ristretto

Een ristretto is een variant op de espresso. Het belangrijkste verschil is dat het watervolume kleiner is waardoor de koffie nog sterker smaakt. We spreken hier over een hoeveelheid water tussen de 15 en 20ml. Ristretto betekend beperkt in het Italiaans. En dat is het ook want op één à twee slokjes is dit op.

Lungo

Caffè lungo of ‘lange koffie’ verwijst naar de langere tijd die een espressomachine nodig had om een dubbele shot te zetten. Over het algemeen bevat een lungo een dubbele hoeveelheid water dan een espresso. Een lungo zal bijna altijd bitterder smaken dan een espresso. Dit komt door de langere zettijd.

Cappuccino

Eén van de meest populaire koffie met melkbereidingen is zonder twijfel de cappuccino. Cappuccino is een koffievariatie met drie bestanddelen: een derde espresso, een derde hete melk en een derde opgeklopte melk. En dat is eigenlijk ook de enige combinatie die aan de term cappuccino voldoet. In België hebben ze ook een eigen variant waar men de melk vervangt door slagroom. Ieder zijn goesting maar daar passen wij toch voor.

Waar let ik nog op?

Hoeveelheid en maalgraad

Als gemalen koffiebonen niet al te lang met het water in aanraking komen, resulteert dat in minder sterke koffie met meer smaak. Espresso’s hebben een fijnere maling waar het water doorheen geperst wordt. Dit resulteert in een sterkere koffie met een rijke smaak.

Soort water

Het hoofdbestanddeel van koffie is water. De samenstelling van dat water is bijgevolg van belang. Het gehalte aan droge stof dat het water bevat, is van invloed op het oplossingsvermogen van het water en de hoeveelheid koffie die nodig is om tot hetzelfde resultaat te komen. Het drinkwater zal dus in hoge mate de smaak en het uiterlijk en dus de waardering bepalen. Dezelfde koffie, gezet met leidingwater of bronwater zal een ander uiterlijk hebben en anders smaken.

Temperatuur

Om van de gemalen bonen koffie te maken, wordt er net niet kokend water aan toegevoegd. Dat kan volgens verschillende methodes, zoals de filtermethode en de espressomethode. De temperatuur van het water is bepalend voor de smaak: bij lagere temperaturen blijft de smaak van de bonen behouden, bij hogere temperaturen domineert de gebrande smaak. Koude koffie, of “cold brew”, wordt gemaakt op een gelijkaardige manier als filterkoffie, met het verschil dat men koud water gebruikt. Er bestaan hiervoor ook gespecialiseerde toestellen. Doordat de koffie zich ontwikkelt met water op een andere temperatuur is de smaak volledig anders.

Zetmethoden

Globaal kan men de zetmethoden voor koffie in drie groepen onderscheiden: filteren, oplossen, en laten bezinken.

Filteren

Filterkoffie wordt gezet met behulp van een papieren koffiefilter in een houder die gevuld wordt met gemalen koffie, waarop bijna-kokend water geschonken wordt. Onder het filter staat een koffiekan, het liefst au bain-marie. De meeste thuis gebruikte koffiezetters werken identiek maar daarbij wordt de koffie op een elektrisch plaatje warm gehouden.

Oplossen

Oploskoffie kan in de vorm van koffiepoeder of -korrels direct in heet water worden opgelost. Vrijwel alle soorten bestaan ook in varianten zonder cafeïne (decafé). Instantkoffie kan met koud water verwerkt worden tot frappé.

Soorten koffiemachines

Tot het begin van de 20e eeuw was de meest gebruikte methode koken van de gemalen bonen in het water, vergelijkbaar met Turkse koffie. Hierna kwamen modernere methoden in zwang. In de tweede helft van de 20e eeuw kwamen de eerste espressomachines op de markt waarmee een nieuwe manier van koffiezetten, één kop tegelijk, werd geïntroduceerd. Het espresso-apparaat raakte ingeburgerd alsook de mokkapot (uitgevonden in 1933) en de snelfilter methode. Vanaf eind 20e eeuw raakten koffiepad apparaten in gebruik, waarmee automatisch een of twee koppen koffie per keer kunnen worden gemaakt.


Nog meer koffie wist-je-datjes!

Wist je dat koffie is ontdekt door een Geit?

Ja, dat heb je goed gehoord – koffie werd allereerst ontdekt door een geit! Specifieker was het een jonge geitenhoeder in de 9e eeuw, Kaldi genaamd.Hij merkte dat zijn geiten zich vreemd gedroegen wanneer ze koffievruchten aten, dus probeerde hij het zelf.Dit verhaal is pas in de 16e eeuw opgeschreven, maar ik vind het een leuk idee en het klinkt niet onlogisch.

Komt uit een vrucht

Koffie komt uit een boom of struik met vruchten.De koffieboon is het zaad dat zich in die vruchten bevindt.Als  koffie zelf niet zo waardevol en lekker was, denk ik dat de koffievruchten  bij de groenteboer verkocht zouden worden. De smaak ervan wordt beschreven als licht en zoet, met een vleugje honing, perzik en watermeloen. 

500 miljard kopjes

Ieder jaar worden er meer dan 500 miljard koppen koffie gedronken, en meer dan de helft daarvan wordt bij het ontbijt gedronken

Gelukshormonen

Cafeïne blokkeert dus adenosine, waardoor gelukshormonen. De gelukshormonen in dit artikel heten ook wel neurotransmitters. Ze helpen bij het verzenden van boodschappen van de hersenen naar andere delen van het lichaam en andersom. Vandaar het woord.. zoals serotonine

Serotonine is ons rusthormoon. Het zorgt ervoor dat we van een heerlijk avondje op de bank kunnen genieten, omdat we het nodig hebben. Daarnaast biedt het een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Het zorgt.. en dopamineDopamine : een snelwerkend en -wegebbende gelukshormoon. Het gevoel dat je van dopamine krijgt, is meestal erg intens. Je kunt het omschrijven als euforie: een enorme blijdschap. Weet je door welke prikkel of.. in de hersenen actiever worden. Dit zijn stofjes die ons een fijn gevoel geven. Er zijn zelfs bronnen die melden dat koffie hierdoor een sterk verminderde kans op zelfdoding geeft.


Afvallen en vetverbranding

Er is wel wat discussie over, maar het lijkt er in elk geval op dat cafeïne de vetverbranding kan stimuleren en het hongergevoel verlagen. Cafeïne versnelt de stofwisseling met 3 tot 11 %, wat een positief effect op je vetverbranding kan hebben. Als je dat een half uur voor je sport doet kan dat ook bijdragen. Cafeïne kan namelijk vetcellen aanzetten om lichaamsvet af te breken en dat wordt gebruikt als brandstof voor je activiteit.

 

Cafeïne verhoogd ook het hormoon adrenaline in het bloed en zorgt ervoor dat vetcellen afgebroken worden en aan het bloed worden afgegeven om gebruikt te worden.