Sint-Gillisstraat 22, 9170 De Klinge -
03 770 73 48 - We zijn vandaag open.
 
apr 24

Onze Nederlandstalige Top 25

Week 6 van de Coronacrisis ligt ondertussen achter ons. Hopelijk zijn jullie, je familie en vrienden allen nog steeds in goede gezondheid!

Bij ons is de winkel nog steeds gesloten maar er komt stilaan toch licht aan het einde van de tunnel. Dat wil uiteraard niet zeggen dat we stilzitten. Onze webshop draait op volle toeren maar ik heb ook tijd gemaakt voor een nieuwe playlist.

Zo is onze vierde playlist klaar. Deze playlist is opgemaakt met uitsluitend Nederlandstalig werk. Ik ga niet rond de pot draaien: het Nederlandstalige lied is iets wat bij mij stiefmoederlijk is behandeld. Vraag me niet waarom maar ik heb daar nooit een klik mee gehad. In deze lijst ga je dus geen Will Tura, Christoff of Willy Sommers terugvinden.

Versta me niet verkeerd hé, ik heb ontzettend veel respect voor deze artiesten en zeker voor wat ze voor het Vlaamse lied betekenen. Maar niet iedereen zit zot van rode wijn, en ik zit niet zot van die artiesten. Het zou niet correct zijn playlists te maken met mijn naam erop als ik niet achter de muziek sta. Dus als ik op lange tenen trap, sorry daarvoor :-(. Verder zou ik zeggen geniet mee van deze lijst!

Een aantal maanden geleden is daar door Dirk (als hij dit leest weet hij wel dat ik hem bedoel) verandering in gebracht. En dat door één liedje, namelijk Fiets van Herman van Veen. Dirk kwam voor een degelijke muziekinstallatie kijken en net als zo ik bij iedereen doe is uiteraard vragen wat men wil horen. Fiets, zei hij, en zo geschiedde. Dit klonk zo goed dat ik echt onder de indruk was. De daarop volgende dagen heb ik meerdere nummers terug van onder het stof gehaald en stilaan beginnen oplijsten. Die lijst is deze week verder aangevuld en het resultaat kunnen jullie hieronder terugvinden.

Nederlandstalige muziek was een beetje een ontdekkingstocht de laatste week en Hannelore Bedert was één van die ontdekkingen, zeker eens luisteren.

Verder blijf ik buiten dat de song me moet aanstaan ook heel erg letten op de opnamekwaliteit. Daar gaat het in de lage landen helaas ook wel eens mis. En er zijn uitzonderingen zoals een Alex Callier‎ van Hooverphonic die waanzinnig met de opnamekwaliteit bezig is. Maar laat die dan net weer geen Nederlandstalig materiaal hebben. De selectie die ik heb gemaakt is goed tot zeer goed opgenomen dus zij met een top installatie gaan er zeker ook van genieten!

We zijn ook bezig met een playlist die jullie samenstellen. Ik heb echter nog wel wat input nodig!

Je kan vanaf nu zelf één nummer opgeven – eender welk genre – en we willen ook weten welke herinnering hier aan vast hangt. Ikzelf heb er zo massa’s maar toen dit idee aan het rijpen was sprong dit me als één van de eerste door mijn hoofd. Wellicht omdat ik het reeds was tegengekomen in mijn zoektocht naar muziek van de eighties. Nick Kershaw met Wouldn’t It Be Good. Ik stond met mijn toenmalig lief (ondertussen meer dan 30 jaar mijn vrouw) op de kermis in De Klinge in de rij aan het frituur. Het zijn dus soortgelijke korte anekdotes die ik wil horen. Je kan ons Google Form invullen en er zijn maar twee vragen. Deze bevraging is dus ook anoniem, gewoon een track, artiest en een kort verhaaltje.

Het lijkt me een leuk idee waar we allemaal plezier aan gaan hebben! Je kan je keuze doorgeven via deze link, doen hé!

Net zoals de vorige twee heb ik ze hieronder kant en klaar voor jullie klaargezet, er is er zelfs nog een streaming service bijgekomen.

De lijst in Tidal:

De lijst in Spotify:

De lijst in Qobuz:

De lijst in Deezer:

Ook over deze Nederlandstalige lijst willen we jullie feedback maar nog meer willen we graag dat ook jij je keuze doorgeeft! Het kan via deze link.