Sint-Gillisstraat 22, 9170 De Klinge -
03 770 73 48 - We zijn vandaag gesloten.
 
okt 15

Luistertest NAD D7050 & KEF Q100

Op zoek naar een compacte set die een zeer hoge value for money geeft en tevens mee kan met de nieuwste technieken kwam ik uit bij de combinatie Nad & Kef. Al snel bleek het een “match made in heaven” te zijn.

Alle muziek is gestreamd vanaf een iPad met Qobuz als muziekservice. Alles is in Flac gestreamd.
We beginnen onze test met Killer van Seal. Vanaf de eerste noot viel een enorme spreiding op, een kenmerkende eigenschap van de Uni-Q drivers in de Kef. De muziek klinkt erg gedetailleerd zonder ooit irritant te worden. Daar waar er bas moet zijn is die mooi aanwezig. Echter nooit een donderbas, daar is nu eenmaal het klankkastje te klein voor vrees ik …

seal best of

Volgend nummer Dido met Thank you. Eigenlijk een beetje als hierboven beschreven. Ieder instrument is perfect aanwezig en ook heel mooi te lokaliseren. Ook Dido zelf lijkt gewoon bij je te staan. De “s” klanken zijn perfect onder controle, iets wat bij veel systemen nogal eens de mist in gaat vind ik. Hier geen gebrek aan bas.

Dido-Greatest-Hits-2013-1500x1500

Over naar Simply Red, live in het Sydney Opera House met het nummer Sunrise. Wat een ruimte! Je kan het bijna proeven, de openheid is weerom overweldigend. Volume een paar puntjes hoger en alles blijft lekker strak klinken. Een beetje meer bas zou welkom zijn maar dit is dan ook het enige puntje van kritiek en zeker geen gebrek.

simplyredfarewell

Leonard Cohen met het album Popular Problems, het nummer Slow lijkt gewoon gemaakt voor deze combinatie. Die doorleefde stem van Cohen ondersteund door de vrouwenstemmen zuigen je helemaal mee in dit nummer. Neen hoor hier schiet niks te kort, alles is er precies zoals het hoort.

SONY MUSIC ENTERTAINMENT CANADA INC. - Leonard Cohen Album

Jérôme Sabbach, The Turn. Jazz van de bovenste plank, met weerom een ongelofelijk gedetailleerde plaatsing van de instrumenten. Dit zowel in de breedte maar zeker ook in de diepte. Zo hoor je gewoon dat de drums rechts meters achteruit staan t.o.v. de andere instrumenten. Zalig gewoon die ruimtelijke klank die je gepresenteerd krijgt.

Jerome_Sabbagh_Trio-One_Two_Three

Pink Floyd met Marooned, instant kippenvel! Die gasten hebben toch echt wel knappe muziek gemaakt hoor (en gaan er misschien nog maken). Wederom detail, openheid maar ook een behoorlijk pak diepte. Hier zou echter voor mij persoonlijk weer een beetje meer bas mogen inzitten.

pink-floyd-the-division-bell

Dead Can Dance met Yulunga, het kippenvel van bij Pink Floyd was nog niet weg en kwam nu dubbel zo hard opzetten. Dit nummer is ondertussen meer dan 20 jaar oud en blijft voor mij echt een test voor erg veel systemen. De combinatie Nad / Kef heeft dit met glans doorstaan zelfs de diepte in deze track kwam mooi naar voor. Mooi zo!

Into-The-Labyrinth-cover

Om even bij dezelfde lead zangeres te blijven, Lisa Gerard met Now We Are Free. Past perfect in het rijtje kippenvel. Deze set werkt gewoon verslavend! Ik wil steeds verder luisteren en word eigenlijk ook steeds enthousiaster. We hebben zonder meer een winnaar!

lisa-gerrard-518a22a51ab2f

Conclusie

De combinatie van de Nad D7050 met de Kef Q100 is een “match made in heaven” en dit zonder enige twijfel. Wil je echter iets meer laag en je hebt geen bezwaar tegen de iets grotere kast? Overweeg dan zeker de Q300. De 100 euro prijsverschil lonen de moeite volgens mij.
Betreffende de Nad D7050 kunnen we kort zijn, deze versterker is afgeleid van de veeeel duurdere M2 van Nad. Deze versterker wordt zowat door iedereen als referentie aanzien als het over digitale versterkers gaat. Met zijn 2 x 50 watt RMS en met zowel Airplay, Bluetooth als diverse digitale ingangen aan boord word de D7050 zeker ook een referentie in zijn prijsklasse.

Tot en met 31 oktober 2014 bieden wij deze set aan tegen een uitzonderlijke prijs van €1250; in plaats van de normale €1398; Kom gerust luisteren en overtuig uzelf.