Sint-Gillisstraat 22, 9170 De Klinge -
03 770 73 48 - We zijn vandaag open.
 
mei 22

Sonos PLAY 1 en PLAY 3

Sonos is in tegenstelling tot vele andere streamingmerken wel een vertrouwde naam. Niet moeilijk want Sonos is reeds opgericht in 2002. In 2004 is het eerste prototype voorgesteld en de verkoop starte in 2005. Met enige trots kunnen we zeggen dat we reeds actief Sonos verdelen gedurende meer dan 10 jaar en zo bij de eerste winkels in België waren die sterk geloofden in de toekomst van audiostreaming.

We bespreken hier zowel de PLAY 1 als de PLAY 3, beiden eerder compacte speakers. Versta me echter niet verkeerd als ik zeg compact want het geluid is dat allerminst. Vooral de kleine PLAY 1 maakt het meeste indruk met zijn volle bastonen. De reden hiervoor is de volledig door Sonos ontwikkelde woofer. Deze erg compacte woofer heeft een extreem lange uitslag waardoor er toch voldoende lucht kan worden verplaatst om dit volle geluid weer te geven. De PLAY 3 wint het dan weer als het op hoge volumes aankomt.

Ook de klankspreiding is bij de PLAY 3 door zijn twee tweeters en passief radiator op de achterkant beter dan bij de PLAY 1.

Alle speakers van Sonos kan je met een app op je tablet of smartphone bedienen. Sonos kan je echter net als Bluesound ook bedienen via de computer en voor sommige mensen is dit een extra meerwaarde.

Eén van de slogans van Sonos is “Speel alle muziek ter wereld” en ik denk dat zij als enige die slogan ook echt waarmaken. Sonos is namelijk het enige merk die zoveel streamingdiensten ondersteunt. Uiteraard kan je gebruik maken van Spotify, Deezer, Tidal, Napster en Tunein maar ook van bvb. Apple Music, Google Play, Soundcloud, Qobuz, MoodMix enz. De lijst bestaat uit meer dan 30 services. Een opvallende en unieke service is Tunify, deze Belgische streamingdienst is specifiek gericht op horeca en winkels. Zij zijn dan ook de enigen die je wettelijk mag of kan gebruiken in je zaak. Ook Tunify werkt op Sonos en zijn daarmee het enige merk die deze unieke service ondersteunen.

De bediening op het apparaat zelf is eerder beperkt, je kan het volume harder en zachter zetten net als de muziek starten en stoppen. Ook het aantal aansluitingen is aan de magere kant want met uitzondering van de PLAY 5 heeft geen enkele speaker een lokale ingang. Langs de andere kant zal je die door de overvloed van andere mogelijkheden ook niet echt missen denk ik.

Muziek weergeven vanaf je smartphone, tablet of PC gaat erg eenvoudig en vraag zo goed als niks van instellingen. Bij andere merken ligt dit soms wat moeilijker. De app die Sonos gebruikt kan je ook gerust bij de meest intuïtief te gebruiken app’s zetten. Zelfs zonder uitleg ben je zo vertrokken en kan je genieten van je muziek. En genieten is het juiste woord want elke speaker van Sonos zet een erg aangenaam klankbeeld neer dat eigenlijk nooit vermoeid.

De afwerking is ook van een uitzonderlijk hoog niveau en doet bij velen spontaan aan Apple denken. Elk detail is bekeken, het begint letterlijk al bij het uitpakken want ook aan de verpakking is veel aandacht besteed. Je vindt trouwens geen piepschuim in de doos, ook aan het milieu is dus gedacht. Met uitzondering van de PLAYBAR zijn alle toestellen verkrijgbaar in zowel zwart als wit en voelen als je ze vastneemt erg degelijk en zwaar aan.

Zoals eerder vermeld verkopen we reeds meer dan 10 jaar Sonos en het echt zalig om te zien hoe de eerste door ons verkochte toestellen nog steeds naadloos koppelen met de nieuwste modellen en zelfs alle functies ondersteunen. Er zijn erg veel electronicafabrikanten die hier een lesje van kunnen leren. Ook het aantal defecten is erg laag. Niet verwonderlijk dat Sonos een ongekende klantentrouw heeft. Once you go Sonos you never go back!