Sint-Gillisstraat 22, 9170 De Klinge -
03 770 73 48 - We zijn vandaag open.
 
jul 22
Kef LS50

Luistertest Kef LS50, Audio Analogue Verdi & Rossini

In onze niet aflatende zoektocht naar uitstekend klinkende Hi-Fi set zijn we op de bovenstaande combinatie uitgekomen. De KEF LS50 stond al langer bij mijn favorieten maar in deze combinatie scheert hij toch wel erg hoge toppen moet ik zeggen.

Audio Analogue Verdi & Rossini

Dire straits met Private investigations passeert als eerste de revue. En ja hoor meteen raak, dit wordt een leuke luistersessie 😉

Ronduit perfecte plaatsing met een onvoorstelbaar detail, bvb de fles die op de grond valt links achteraan op 4 min 51 sec klinkt nog echter dan anders. Ook de diepte is adembenemend voor dit formaat van luidsprekers.

Dire Straits

Volgend is Pink Floyd met Time. De intro is zoals altijd indrukwekkend maar ook hier valt op dat daar waar het op andere systemen dikwijls allemaal ineen vloeit hier elk detail los komt van het geheel. De gitaren klinken zoals ze horen, hard maar nooit irritant. Ook hier toont de Kef LS 50 zijn kunnen, het is blijkbaar niet voor niets een van de meest geprezen luidsprekers van de laatste decennia.

Pink Floyd

Even een stukje klassiek, eerlijk gezegd luister ik relatief weinig klassiek. Niet dat ik er niet van houd maar er is zoveel muziek en het staat nu eenmaal niet bovenaan mijn lijst. Ik neem dus iets dat ik vrij goed ken.

Puccini met een stukje uit Tosca, Recondita armonia from act1.

Ik begin plots te beseffen hoe mooi en rustig dit klinkt. Een massa dynamiek met een prominent laag en een perfecte plaatsing van de instrumenten. Sluit gewoon je ogen en je ziet de muziekanten een voor een staan.

Toch nog eentje, Nessum dorma van Turandot.

Weinig woorden voor hoor, weerom (en ik vrees dat ik dit nog meer ga zeggen) wat een dynamiek! En ook al zit ik meer dan 25 jaar in het vak de afmeting tov het klankbeeld van deze luidspreker blijft me verbazen.

puccini

Sarah Brightman is aan de beurt, Ik heb Eden gekozen mede omdat ik het best een mooi nummer vind maar ook omdat het geschreven is door Alex Callier van Hooverphonic. Zeer knappe opname die voor de zoveelste keer de veelzijdigheid van Sarah Brightman haar stem naar voor brengt. Echter het verwachte kippenvel bleef uit…

Sarah Brightman

Dus de CD van Hooverphonic “With Orchestra” in de Rossini CD speler en track 15 (Eden) opgezet. Yep, bij de eerste noten kippenvel! De stem van Noemie Wolfs is iets voller en komt voor mij aangenamer over (wellicht persoonlijke voorkeur hoor en zeker geen kritiek op Sarah Brightman). Ja ik wil gewoon heel die CD uithoren maar er liggen er hier nog een paar te wachten du op naar de volgende.

HOOVERPHONIC

De moderne toer op nu, Editors met Papillon.

Van de eerste noot imponeert de Kef LS50 nogmaals wat een laag! De stem van Tom Smith klinkt nog doorleefder en dieper dan anders. Ook het stereobeeld is perfect in balans, je hoort trouwens ook snel dat dit over een recente opname gaat ( als je bvb vergelijkt met de CD van Pink Floyd). Als je Editors graag hoort geraak je hier niet meer weg als je komt luisteren want het lijkt wel live.

Editors

Jessie Ware met Tough Love passert als volgende. Is een CD van Britta (mijn dochter) die deze cd ook heeft besproken op haar blog Twee Huizen Verder. Het eerste gevoel was zoiets van dit is toch niet meer normaal! Zou ik zonder het te weten een subwoofer hebben aangesloten? Neen, zo erg is het nog niet gesteld met mijn geheugen maar dat de rest van mijn huisgenoten spontaan kwamen meeluisteren zegt wel iets over de onvoorstelbaar sterke basweergave van deze luidsprekers. En ja hoor het blijft mooi strak klinken (ongeacht het luistervolume). Dat dit zo goed en strak klinkt is uiteraard niet alleen de verdienste van de LS50 want deze luidspreker houdt duidelijk van een pottente versterker (ik heb deze ook al op andere versterkers getest met veel mindere resultaten). Dus de Verdi van Audio Analogue bewijst hier dat een hybride versterker in combinatie met een goede set luidsprekers een ideaal recept is voor kippenvel, zelfs in de zomer bij 30° denk ik.

Jessie ware - tough love

Ik sluit af met Dead Can Dance track 1 Yulunga.

Ieder detail (en er zijn er erg veel op deze cd) wordt haarfijn weergegeven. Het is even wachten op het diepe laag want er is een lange intro maar dan is het er plotsklaps. Weer kippenvel! Het lijkt wel niet op te houden. Puur genieten…

Dead can dance

Conclusie:

Ben je op zoek naar absolute topkwaliteit en mag het meer kosten dan een miniketentje?

Wel dan zou ik op zijn minst het advies geven eens te komen luisteren, breng hiervoor gerust je eigen CD’s mee of we kunnen uiteraard ook streamen.

De combinatie Kef LS50 en de Audio Analogue Verdi en Rossini lijken echt voor elkaar gemaakt. We krijgen veel knappe producten binnen in de winkel die we proberen te matchen met elkaar en soms valt het tegen maar in dit geval zij er gewoon geen woorden voor. Luisteren en genieten zegt volgens mij meer dan 100 reviews. Kom langs zou ik zeggen.